09 April 2008

Sedam Đačkih zapovesti

1. Šlihtanje :

Svaki dobar đak mora da znati kada je pravi trenutak da upotrebi ovu plemenitu veštinu, jer samo tako spasiće se od večnog iskušenja moljenja profesora i slušanja službe njegove velike presvetle svakoga radnoga dana i radnim subotama.

2. Bežanje sa časova :

Potrebno je bežati barem sa sedmog časa ili predčasa, pred raspust ili praznike, u vreme kakve nevolje i svake srede i petka ako želiš dobar đak biti

3. Traženje izgovora i pravdanje :

Ne uzimaj često imena doktora svoga i vojnog odseka svoga. Ne izbegavaj ispraćaje, svadbe i pogrebe često, i samo tako tvoja rubrika sa neopravdanim ostaće popunjena i sa slavom govoriće se o plemenitoj i velikoj veštini tvojoj.

4. Prepisivanje :

Ne pravi sebi puškice prevelike, i nemoj se u njih potpuno uzdati, već sedi pored trpeljivog i celomudrenog prijatelja svoga i moli ga svim srcem i naročito prati pogled profesora svoga presvetloga.

5. Upisivanje ocena i opravdanih časova :

Falsifikuj samo u vreme kakve nevolje strašne i goleme i neka ti misao jasnija od munje bude da mozes da zaglavis zbog rukopisa svoga.

6. Provaljivanje :

Provaljuj bliznjega svoga kao samog sebe, profesore svoje i tetkice svoje, ali ne dozvoli da blagodareni glas tvoj nadvisi glasove drugova tvojieh, jer te u suprotnome može stići strašni sud.

7. Muvanje i žickanje :

Muvaj profesore svoje za vaskoliko bolje ocene svoje i zgodne ortakinje (ortake) svoje, jer tako je zapisano u premudrim spisima velikih mangupa ozbiljnih iz sedme gimnazije; žickaj od prijatelja svojieh, jer samo tako ces steći za burek nas nasušni.

No comments: